Het verschil tussen kano en kajak

De kajak: zittend met een dubbelzijdige roeispaan

De kajak beoefent men zittend op de bodem van de boot (of op een zeer laag zitje), met de benen voor zich uit gestrekt. Men drijft ze aan met een dubbelzijdige roeispaan, d.w.z. met een peddel aan elke kant; daardoor is het traject van de kajak eenvoudig te corrigeren door extra hard te peddelen aan de goede kant….

De kano: geknield, en met een enkelzijdige roeispaan

Kanoën doet men hoofdzakelijk geknield op de bodem van de boot (op stukken schuimrubber), met het achterwerk steunend tegen een bankje. De benen zijn geplooid met de voeten naar achter. Maar het kan ook op meer toeristische wijze, gewoon gezeten op een hoger bankje. Er wordt gebruik gemaakt van enkelvoudige peddels (daardoor is het traject moeilijker te corrigeren).

Kajaks

Eenpersoons- of mono kajak, Tweepersoonskajak, Kajak Brio (2 + 1)

Eenpersoons- of mono kajak

Stevig, ruim en beschikkend over een ruime laadcapaciteit: de Voyager is een ruime kajak, uitermate geschikt voor trektochten en groot genoeg voor iedereen die wat groter is van gestalte. Met comfortzitjes en de mogelijkheid om achteraan een vat van 15L tot 50L vast te maken.

Tweepersoonskajak

Robuuste en stabiele en eenvoudig te sturen kajak. Ideaal voor een tocht met twee, en voorzien van ergonomische zitjes.

Kajak Brio (2 + 1)

Deze lichte trekkajak is zeer comfortabel dank zij zijn ergonomische zitjes. Door zijn inklapbare rugsteuntjes is hij gemakkelijk te transporteren. Hoewel hij gebruikt kan worden voor solo-tochten is de Brio ideaal voor twee personen… of zelfs met z’n drieën (voor een kind kleiner dan 1 meter). Ook hier is het mogelijk om achteraan een vat van 15L tot 50L vast te maken. Ook onze vriend, de hond, is (afhankelijk van z’n formaat) wordt in dit model toegelaten.

ONZE TRAJECTEN

semois-kayaks-trace

Afdaling van de Semois per kajak: Poupehan – Frahan (4 km +/- 1h00)

Sympatieke, kleine tocht van +/- 1u met startpunt in Poupehan-sur-Semois. Dit traject, ideaal voor beginnelingen of voor een initiatie, is ook uitstekend geschikt voor families met jonge kinderen. Voor uw vertrek wordt een uur afgesproken waarop u opgepikt wordt om met de pendelbus teruggebracht te worden naar Poupehan-sur-Semois.

Afdaling van de Semois per kajak: Bouillon – Poupehan-sur-Semois (15 km +/- 3u30)

De afdaling van de Semois tussen Bouillon en Poupehan is zonder twijfel één van de mooiste tochten wat betreft landschappen. U vaart onder de pont de Cordemois, langsheen het kasteel van Bouillon en wat verderop langs de abdij van Cordemois. Indien u dit wenst kunt u een picknick-stop houden aan de Moulin du Rivage, aan de voet van de Tombeau du Géant. U komt langs de Grande Prairie ontdekt de hoogtes van Corbion-sur-Semois alvorens, tot slot, aan te komen onder de brug van Poupehan-sur-Semois.

U kunt vertrekken vanuit onze basis te Bouillon en, eenmaal aangekomen in Poupehan-sur-Semois, de pendelbus nemen om terug te keren naar het startpunt te Bouillon. Anderzijds, om niet onnodig te moeten wachten bij uw aankomst in Poupehan-sur-Semois, is het aan te raden om voor deze kajak-tocht ‘s ochtends naar Pouphan af te zakken, en ginder uw wagen met uw droge kleding op de parking te laten. Zo kunt u op vaste uren (9u30 min 6 pers.), 10u30, 11u30 en 13u00 (eventueel 14u00) onze pendelbus nemen naar het vertrekpunt. Op die wijze kunt u zich bij aankomst in Poupehan-sur-Semois onmiddellijk omkleden in de kleedkamers en vermijdt u ook afhankelijk te zijn van de pendelbus daar uw wagen al ter plaatse zal zijn.

Afdaling van de Semois per kajak: Bouillon – Frahan (19 km +/- 5u00)

De afdaling van de Semois tussen Bouillon en Frahan is enkel beschikbaar op aanvraag, en met een opleg van 6 €/pers in vergelijking met het traject Bouillon – Poupehan-sur-Semois (15km).

Het gaat hier over een uitbreiding van 4km bovenop het parcours Bouillon-Poupehan-sur-Semois (15 km). Organisatorisch gezien is de eenvoudigste formule voor deze kajakuitstap hetzelfde als bij het vorige traject, u kunt naar Poupehan-sur-Semois komen, en er uw auto op de parking plaatsen. Van daaruit neemt u onze shuttlebus in de richting van Bouillon op de vaste uren: (9h30), 10h30, 11h30. Voor deze lange afdaling zijn enkel de drie eerste vertrekken toegestaan. Bij uw vertrek uit Poupehan-sur-Semois, spreken wij met u een uur af aan het aankomstpunt: de voetgangersbrug van Frahan-sur-Semois. Van daaruit zal onze shuttlebus u terugbrengen naar uw wagen in Poupehan-sur-Semois.

Voor klanten die vertrekken uit Bouillon zal u, bij aankomst, onder de voetgangersbrug van Frahan-sur-Semois opgepikt worden door onze shuttlebus. Deze brengt u dan terug naar Bouillon na een tussenstop in Poupehan-sur-Semois.

Opgelet: geen enkele terugbetaling voor het verschil in afstand tussen de trajecten Bouillon – Frahan (19 km) en Bouillon – Poupehan-sur-Semois (15 km) zal aanvaard worden. Wees dus zeker uw fysieke capaciteiten niet te onderschatten.

Ander parcours is ook mogelijk op aanvraag
Parcours en kayaks dans les Ardennes belges sur-mesure de plusieurs jours

Semois Kayaks organise des descentes sur-mesure dans les Ardennes belges

Een ander parcours is ook mogelijk op aanvraag (bijvoorbeeld tot in Alle-sur-Semois of Vresse-sur-Semois). En voor de meest avontuurlijk aangelegden is er de mogelijkheid om meerdaage tochten te maken (Neem een kijkje op ons programma op maat).

Wilt u meer informatie over onze programma’s op maat? Neem dan telefonisch contact op, of stuur ons een email.

De vaartijden per parcours zijn natuurlijk variabel. Veel hangt af van het waterniveau, van het aantal en de duur van de haltes en natuurlijk van uw persoonlijke motivatie. Wij raden ons clienteel sterk aan te kiezen voor de huur van een kano met 3 plaatsen (of 2 plaatsen + 1) om zodoende een vat van 50 l met het nodige kampeermateriaal te kunnen vastmaken. Er zijn verschillende campings beschikbaar op de voorgestelde trajecten.

Wij brengen u naar het vertrekpunt, en/of pikken u op aan het eindpunt op een vooraf geregeld tijdstip.

Bij een vertrek uit Bouillon wordt er met de klanten afgesproken rond 8u30 ‘s ochtends op de parking van hotel Porte de France (Pont de France, in het centrum van Bouillon).

Stroomafwaarts van Bouillon halen, we na de trip, onze klanten op tegen het einde van de dag om hen terug te brengen naar hun voertuig.

VOORBEELDEN VAN MOGELIJKE TRAJECTEN:

 • Chiny – Bouillon – 70 km in 4 dagen
 • Chassepierre – Bouillon – 50 km in 3 dagen
 • Herbeumont – Bouillon – 38 km in 2 dagen
 • Bouillon – Bohan – 43 km in 2 dagen
 • Bouillon – Naux (France) – 55 km in 3 dagen
 • Bouillon – Monthermé (France) – 65 km in 4 dagen

Kano's

Drieplaats

Tweeplaats kano

Wij beschikken over enkele gele duoplaats-kano’s. Deze staan u toe ietsje hoger te zitten dan de traditionele modellen waar men op de bodem van de romp zit. Een roeispaan (1/2 peddel) is ideaal om ze aan te sturen.

Drieplaats kanos

De Riviera, onze open familiekano, is voorzien van twee zitjes en een centrale bank. Deze lichte boot is robuust en stabiel, en kan gebruikt worden terwijl men neerzit, of in geknielde positie. Eens u plaats neemt in deze boot zult u zich meteen thuis voelen en u zult al vlug van zijn design gaan houden. Onmisbaar om kennis te maken met met het kanoën! Dit type boot is een aanrader voor meerdaagse uitstappen.

SUP & Pédalos

‘Stand-up-paddle’ (initiatie of de afdaling van de Semois) en waterfietsen op het rustige water in het centrum van Bouillon.

Een SUP, wat is dat?

De ‘Stand-up-paddle’ ook wel SUP genoemd, of ook wel ‘paddle’ en zelfs roeiplank, is een waterport waarbij men rechtop op een plank staat die langer is dan een klassieke surfplank. Men stuwt zich voort met een roeispaan (paddle in het Engels). Semois Kajaks heeft ervoor gekozen om u deze nieuwe discipline aan te bieden op onze mooie Semois.

Waterfietsen (Pedalos)

Semois – kayaks beschikt over een vloot van 20 pedalos met 5 plaatsen, en deze bevinden zich op het rustige water in het centrum van Bouillon, recht tegenover het kasteel. Onze waterfietsen zijn oranje van kleur, en enkele ervan hebben een zwanehoofd vooraan. Men kan rondvaren tussen de ‘Pont de France’, tot in de omgeving van de stroomafwaarts gelegen dam. Een ideale familie uitstap, zélf met jonge kinderen! We beschikken over zwemvesten.

Onze waterfietsen op het rustige water in het centrum van Bouillon

TARIEVEN:

 • 3€/pers voor 1/2u
 • 4,5€/pers voor 1u
 • Reserveren is wenselijk voor groepen tot 120 personen.

TIMING – OPENING

Weekends en feestdagen evenals gans juli en augustus. Houd rekening met het klimaat daar dit invloed kan hebben op de openingsuren en –dagen. In geval van twijfel is het aan te raden telefonisch contact op te nemen.

De ‘Stand-up-paddle’: initiatie op het watervlak te Bouillon, en afdaling van de Semois

De verhuur van SUP is mogelijk op volgende wijzen:

 1. Op de watervlakte in het centrum van Bouillon, vlak bij onze waterfietsen. De ideale plek voor een initiatie van ½ u.
 2. Vertrekkend van onder de brug van Poupehan voor een tocht van 4km tot in Frahan.

De verhuur van SUP’s of ‘Stand-up-paddles’ zal enkel mogelijk zijn als de condities om te varen het toestaan. Dat betekent dat er een debiet van minstens 3 m3/sec en dat het maximumdebiet van 25m3/sec niet overschreden wordt    .

Een reddingsvest is voorzien voor alle deelnemers. Het wordt de deelnemers aangeraden zich te kleden in badkledij voor het geval ze in het water terecht komen.

Aanvankelijk dachten we dat de SUP een modetrend was die vlug ging overwaaien, maar meer en meer realiseren we ons dat de ‘Stand-up-paddle’ in België aan een stevige opmars bezig is, en juist daarom wilden we deze bij Semois-Kayaks aanbieden.

Onze ‘Stand-up-paddles’ zijn beschikbaar vanaf april.

We verwachten u talrijk voor een kleine test.

Share This